Gejlå Bro og Bommerlund Kro – klassisk stenbro på Hærvejen

I den nordlige del af Bommerlund Plantage finder man Gejlå Bro, der med sine to buer er en af Hærvejens mest markante broer. Broen er fra 1818 bygget af en bygherre ved navn T. Friis, hvilket man kan se på to sten, der er muret ind i broen. Syd for broen finder man det sted, hvor den navnkundige hærvejskro Bommerlund Kro tidligere lå placeret.

Fra vadested til stenbro – til fod eller på cykel
Inden den nuværende Gejlå Bro blev bygget i 1818, har der ligget en række ældre broer på stedet. Nogle flade sten under broen menes at være fra det vadested, der har været på stedet, før den første bro blev bygget. Du kan kun passere Gejlå Bro til fods eller på cykel, da vejen over broen er lukket for biltrafik.

Området ved Gejlå Bro har også været rigt på kroer. Nord for åen ligger den gamle Gejlå Kro, og syd for åen i selve Bommerlund Plantage lå Bommerlund Kro indtil 1864. Det var her man bryggede Bommerlund Snapsen, som stadig laves i Flensborg.

Bommerlund Kro og Bommerlund Snapsen
Rygtet vil vide, at opskriften på snapsen kom fra en fransk officer, der ikke kunne betale sin regning, da han i 1769 besøgte Bommerlund Kro. Han klarede situationen ved at “betale” med opskriften på snapsen, der senere var med til at gøre Bommerlund Kro kendt vidt omkring. Ikke noget dårligt bytte for kromanden på den daværende Bommerlund Kro.

I 1960 blev der sat en mindesten op inde i Bommerlund Plantage på det sted, hvor Bommelund Kro 200 år tidligere blev grundlagt. Men skal have en snaps i Bommerlund Plantage, skal man altså selv medbringe den i dag.

Tekst og foto: Henrik Lange, Highways.dk