Kroer i Danmark, landevejskroer og dansk krokultur

Velkommen til et overblik over de danske landevejskroer og kongeligt priviligerede kroer – et stykke dansk kulturhistorie. Her kan du indtil videre læse 31 redaktionelle portrætter af de mest interessante kroer i Danmark – udvalgt med udgangspunkt i kroens historie, indretning og gastronomiske profil. Du kan booke ophold på kroerne via de redaktionelle profiler.

Small Danish Hotels
Small Danish Hotels – der tidligere hed Danske Kroer og Hoteller – er en sammenslutning af 100 kroer og hoteller over hele landet, ikke mindst vest for Storebælt. Small Danish Hotels er dermed den største sammenslutning af klassiske kroer i Danmark, og markedsføres samlet under navnet “Dansk Kroferie”.

Medlemmerne tæller blandt andet Hvalpsund Færgekro ved Limfjorden, Tystrup Kro ved Chrstiansfelt, St. Binderup Kro mellem Aalborg og Viborg, Sallingsund Færgekro, Christie’s Sønder Hostrup Kro ved Aabenraa og en lang række andre kroer.

IMG_1750_1

Mange kroer står uden for kæderne
De fleste af Danmarks kroer er dog hverken med i hotelkæder eller andet samarbejde. Det gælder fx Den Gamle Grænsekro i Sønderjylland ved Christiansfeld lige på den gamle dansk-tyske grænse indtil 1920 eller Danmarks efter sigende ældste kro, Bromølle Kro på Vestsjælland. Også højt profilerede kroer som bl.a. Munkebo Kro, Henne Kirkeby Kro og hyggelige kroer som Norsminde Kro syd for Århus og Rødvig Kro og Badehotel på Stevns m.fl. er ikke med i nogen hotelkæder.

Gourmet og gastronomi kroer
Falsled Kro ved Faaborg på Sydfyn er et af de ypperste eksempler på dansk krokultur tilsat gourmet oplevelser i international topklasse. Billigt er det dog ikke, men der kan ikke sættes en finger på oplevelsen. I samme klasse finder man kroer som Henne Kirkeby Kro ved Vesterhavet, Molskroen på Djusland, Munkebo Kro og Schackenborg Slotskro – samt ikke mindst Søllerød Kro, den eneste danske kro med Michelin-stjerner. Her kan man dog ikke overnatte.

De luxe og wellness kroer
Nogle af de danske kroer har specialiseret sig i at forkæle deres gæster med både lækker gourmet mad og andre oplevelser for livsnydere. Det gælder fx den fire stjernede Tystrup Kro ved Christiansfelt, hvor gæsterne i den grad forkæles under deres ophold. Fire stjerner har også Sallingsund Færgekro på Mors, der er kongelig hofleverandør.

Også Christie’s Sønder Hostrup Kro ved Aabenraa er lidt ud over det sædvanlige. Her kan man få wellness behandlinger på værelset og leje luksusværelser med enten spabad eller tyrkisk dampbad. Og så har kroen sin egen helikopter landingsplads. Gæsterne kan også blive stjernekokke for en aften med hjælp fra de rigtige kokke i krokøkkenet.

De kongeligt priviligerede kroer
Ved anlæggelsen af hovedlandevejene gennem Danmark i 1700 og 1800-tallet blev det fra kongelig side besluttet, at der skulle ligge en kro for hver cirka anden mil – eller 15 kilometer. Det er var den afstand, man med rimelighed mente, at en rytter kunne tilbagelægge inden han skulle skifte hest – eller i det mindste give sig selv og hesten et hvil – før han kunne fortsætte sin videre færd.

Det er denne gamle regel, der er den væsentligste årsag til, at der aldrig er voldsomt langt mellem kroerne langs de danske landeveje og hovedveje. Nogle af de mest klassiske danske landevejskroer er Kryb-i-iy Kro mellem Kolding og Middelfart, Kongensbro Kro i Midtjylland og St. Binderup Kro på Hovedvej 13 mellem Aalborg og Viborg. Men der er heldigvis mange andre kroer tilbage, selvom mange landevejskroer gennem tiden har måtte dreje nøglen.

Vil man opleve landevejskroer på den gamle Hovedvej 1 fra København til Esbjerg, kan man fx frekventere Osted Kro syd for Roskilde, Christian den Sjette Overdrevskro ved Ringsted og Krebshuset ved Sorø, som H.C. Andersen har besøgt. Også Langeskov Kro på Fyn og Endrup Kro ved Esbjerg ligger på Hovedvej 1 – foruden Kryb-i-iy Kro.

Kroer langs Hærvejen
Ikke mange kroer kan prale af at have lagt navn til en hel by. Men Røde-Kro på Hærvejen i Sønderjylland har givet navn til den sønderjyske stationsby. Røde-Kro er ikke overraskende malet rød, hvilket skyldes kroens placering ved Rødåen. Røde-Kro har i forskellige former ligget ud til Hærvejen siden 1600-tallet.

Da den jyske længdebane fra Kolding til Flensburg blev anlagt i midten af 1800-tallet, blev det besluttet, at stationen tæt ved kroen skulle hedder Rødekro, og dermed var stationsbyens navneskæbne beseglet.

Hærvejen byder på mange andre spændende kroer, fx Bov Kro ved Padborg, Bække Kro nord for Vejen, Harresø Kro ved Billund og Niels Bugges Kro ved Hald Sø syd for Viborg. Også syd for grænsen ligger der såmænd en kongelig priviligeret hærvejskro fra dengang Sydslesvig var dansk: Det er Historischer Krug i Oversø syd for Flensburg.

Og så er der de hærvejskroer, som for længst har lukket og slukket, fx Bommerlund Kro tæt ved den dansk-tyske grænse, hvor man frem til 1864 kunne nyde den berømte Bommerlund snaps.

Historien om Hvidsten Kro
Mens de kongeligt priviligerede kroer med adskillige hundrede år på bagen i sagens natur har masser af historie, rager enkelte danske kroer så højt op i kulturlandskabet, at de skal nævnes særskilt.

Det gælder fx Hvidsten Kro mellem Mariager og Randers, der har fået ny berømmelse efter premieren på filmen om Hvidsten Gruppen. Under 2. verdenskrig var kroejer Marius Fiil fra Hvidsten Kro en af de væsentligste aktører i den berømte modstandsgruppe Hvidsten Gruppen, der i 1943-44 var modtage gruppe for en stribe engelske nedkastninger til modstandsbevægelsen i Østjylland.

Men 11. marts 1944 blev Marius Fiil og resten af Hvidsten Gruppen taget af Gestapo, og de i alt otte mænd i gruppen blev henrettet i Ryvangen den 29. juni 1944. Efter befrielsen blev de otte urnegrave flyttet fra Ryvangen til Hvidsten Kro – der hvor mindestenen om de otte mænd står i dag lidt nord for kroen på landevejen mellem Randers og Mariager.

Hvidsten Kro er i dag stadig en klassisk landevejskro med stråtag og lavt til loftet i den gamle skænkestue, hvor bl.a. Hvidsten Gruppen fejrede deres vellykkede nedkastninger under besættelsen. Der er også mulighed for overnatning på Hvidsten Kro.

Af Henrik Lange, Highways.dk

Comments

 1. Jeg vil jo mene, at Kongeåkroen også er en af de kroer, der skulle stå her – eller er det bare mig :) Med venlig hilsen Anja

  • Tak for tippet om Kongeåkroen. Det er dejligt at blive inspireret til forslag om nye kroer, og Kongeåkroen har da både en placering og en historie, der gør den til en kandidat på listen over danske landevejskroer. Jeg kigger indenfor, næste gang jeg er i området.

 2. Forslag: Kongelig priviligeret Kro: Sandvad Kro ved Vestbirk (ikke så langt fra E45) :-) God mad og hygge af krofatter.

  • Tak for tippet om Sandvad Kro, som jeg ikke kendte. Den kunne absolut også kvalificere sig til at komme på listen. Så jeg vil overveje at stikke hovedet indenfor, når jeg næste gang er i området mellem Skanderborg og Horsens.

 3. Annette Sørensen says:

  Hi Henrik, vil gerne ønske dig tillykke med en både inspirerende og oplysende website, som ovenikøbet er let at bruge. Kunne du ikke tænke dig at se på spisesteder ‘undervejs’ som ikke er Monarch eller McDonalds, altså gode spisesteder, som man forholdsvis enkelt kan komme til, når man er undervejs med bil i Danmark – off motorvej, men alligevel tæt nok, så at det betaler sig at tage den lille omvej. Good luck fremover, Annette (tidl. Færøernes Turistråd)

  • Hej Annette, tak dine pæne ord om Highways.dk. Jeg er rigtig glad for, at du kan lide det nye udgave af Highways.dk, som blev lanceret i oktober måned med dette nye layout. Jeg har faktisk så sent som i dag skrevet en ny artikel til sitet, der dog ikke handler om restauranter, men om naturområdet ved Knudshoved her ved Nyborg, som faktisk er ret spændende – og som jeg længe har ville skrive om, og i dag fandt jeg så endelig tid til det. Artiklen er dog ikke publiceret endnu, men den kommer på, når jeg er oppe på en fire-fem artikler om særlige naturområder i Danmark – der mangler lige et par stykker endnu. Angående restauranter, så har jeg faktisk planer om noget i den retning, du efterlyser, hvor jeg vil fokusere på mere lokale spisesteder langs landevejene – netop ikke kæderne – men de lokalt drevne steder. De kræver dog en større tur rundt i Danmark – og en tilhørende appetit, og jeg kan nok ikke helt undgå fast food segmentet, som også hører med til den kultur – men også mere klassisk solid dansk mad, lavet fra bunden med kærlighed – uden være specielt dyrt. Så ja, jeg har tænkt tanken, men skal lige have tiden og lejligheden til at føre projektet ud i livet. I første omgang kan du se frem til min nye ø guide til Langeland, som kommer på her i starten af marts. Serien svarer lidt til den, jeg lancerede om Bornholm i slutningen af januar 😉

 4. Synes også Niels Bugges Kro & Hotel skal med. Den ligger skønt ved Hald sø og ved Hærvejen. Mvh Marianne

  • Du har helt ret, Marianne: Niels Bugges Kro er en oplagt kandidat til at komme med på listen, så det vil jeg overveje, når jeg næste gang laver en opdateringer af mine kro portrætter – og i øvrigt kommer en tur op ad Hærvejen syd for Viborg…

 5. Knud Christiansen says:

  Jeg kan heller ikke se Ganløse Kro. Tidligere kongeligt priviligeret kro siden 1688.

  • Tak for tippet om Ganløse Kro. Jeg kigger nærmere på kroen, når jeg næste gang er på de kanter, og vurderer om Ganløse Kro skal med på listen.

   • Så fik jeg lige kigget nærmere på Ganløse Kro. Og som i tilfældet med Nybro Kro nedenfor, tilbydes der heller ikke overnatning på Ganløse Kro – så vidt jeg kan se. Dermed kvalificerer Ganløse Kro sig heller ikke i første omgang til at komme på listen – men som klart kan komme med, hvis/ når jeg udvider listen til også at omfatter kroer uden overnatning.

 6. Hodde kro er også et besøg værd. 40.000 middage årligt taler også et sprog.

 7. Dorthe Kjerslev says:

  Der er også Nybro Kro fra år 1900, som måske kunne være en mulighed.

  • Nybro Kro ved Dyrehaven er også en dejlig kro i nogle skønne omgivelser. Men for at komme på listen over kroer, så skal kroen som udgangspunkt også tilbyde overnatning, hvilket ikke er tilfældet på Nybro Kro. Det findes et væld af skønne danske kroer, og jeg bliver igen og igen opmærksomme på nye kroer rundt om i landet, som jeg ikke kender. Så jeg vil da have Nybro Kro nord for København med i tankerne, hvis jeg udvider listen til også at fatte klassiske kroer uden overnatning. Men lige ind til videre, så holder jeg mig lige til kravet om overnatning – der er rigeligt med kroer at vælge mellem under alle omstændigheder 😉