Munkholmbroen over Isefjorden mellem Roskilde og Holbæk

En af Danmarks mindre kendte, men mest charmerende vejbroer, er den 114 meter lange Munkholmbro over Isefjorden mellem Roskilde og Holbæk. Broen ligger med sine tre enkle buer meget smukt placeret ved både skov og strand, hvilket gør den til en af Danmarks smukkeste vejbroer, på trods af sin beskedne længde.

Isefjordens bløde undergrund satte projektet i stå
Planerne om en fast forbindelse over Isefjorden ved Munkholm blev allerede diskuteret i midten af det 19. århundrede, men først i slutningen af 1920’erne kom der reelle projekter på bordet. De første planer gik i retning af en dæmning, men efterhånden som samtiden blev mere bevidst om vandgennemstrømningens betydning for lokalmiljøet, blev planerne ændret til en bro.

I 1937 blev et broprojekt så vedtaget, og et entreprenørfirma gik i gang med byggeriet. Den bløde undergrund i Isefjorden skulle dog hurtigt vise sig at volde uventede problemer, og firmaet måtte til sidst opgive at fuldføre opgaven. Herefter gik byggeriet i stå på grund af materialemangel i forbindelse med udbruddet af 2. Verdenskrig.

Munkholmbroen blev gjort færdig i 1952
Efter besættelsen blev den erfarne broingeniør og professor Anker Engelund sat til at udarbejde et nyt broprojekt, der efterfølgende blev godkendt. I 1951 gik brobyggeriet i gang igen, og allerede den 4. juni 1952 stod Munkholmbroen færdig.

Selve broen er opført i jernbeton, men på grund af den smukke hvide farve buerne har, så virker broen ikke så “massiv”, som den ellers kunne have gjort. Foruden broen, så består Munkholm-forbindelsen af en 140 meter lang dæmning på Munkholm-siden og en 35 meter lang dæmning på Langtved-siden. Da der stort set ikke er nogen sejlads i området, er gennemsejlingshøjden under Munkholmbroen kun på 3,45 meter. Så man kan reelt kun komme under broen med en robåd, da broen kan ikke åbnes.

Anekdoter om Munkholmbroen
Munkholmbroen har også optrådt i flere danske film, bl.a. lystspillet Mig og min Lillebror fra 1967 med bl.a. Dirch Passer, Poul Reichhardt, Lily Broberg, Karl Stegger og Jesper Langberg. Filmen er første film i en serie på i alt tre – det to andre har titlerne Mig og min lillebror og storsmuglerne fra 1968 og Mig og min lillebror og Bølle fra 1969.

Som en anden spøjs detalje kan det nævnes, at Post Danmark i 2010 i en periode havde danske broer som motivet på deres frankeringsmærker, og en af disse broer var netop Munkholmbroen. Og fotoet af broen havde Post Danmark købt af mig. Så hvis du for et par år siden har sat frankeringsmærker med billeder af danske broer på dine breve, er det undertegnede, der havde taget fotoet af Munkholmbroen.

Af Henrik Lange, Highways.dk